Google Chrome îți „seacă” sistemul de resurse, dar are o explicație

de: Alexandru Puiu
13 07. 2018

Google Chrome este cel mai popular browser de internet deja de câțiva ani, dar ultimele actualizări l-au făcut din ce în ce mai ineficient la capitolul consum de resurse hardware.

În cazul în care ai trăit cu impresia că Google Chrome îți consumă mai multă memorie RAM decât de obicei, e foarte probabil să ai dreptate. Printr-o postare pe blogul oficial al companiei, se detaliază mecanismul prin care o soluție pentru vulnerabilitatea Spectre a celor de la Intel te va costa în media 10% mai multă memorie RAM în utilizarea de zi cu zi a browserului.

În practică, consumul adițional de resurse este cauzat de opțiunea de izolare a site-urilor pe care le vizitezi de restul sistemului și de celelalte sesiuni de navigare pe care le ai deschise. Practic, procesul de sandboxing implementat în Chrome 67 îți ține sistemul în siguranță, dar ți-l face mai lent, într-o manieră similară cu un antivirus prost.

Dintr-un punct de vedere, noua opțiune intitulată Site Isolation este opțională. În practică însă, este activată implicit și nu e recomandabil să o dezactivezi. Dacă ai uitat care era consecința vulnerabilității Spectre detaliate în urmă cu câteva luni, aceea pleacă de la o gaură de securitate în procesoarele Intel care permitea unui proces rulat pe sistem să acceseze secțiunin din memoria RAM care nu erau asociate cu același proces și care, în teorie, ar fi trebuit să fie restricționate.

Google Chrome a fost criticat din totdeauna pentru consumul exagerat de memorie RAM, iar acest anunț este foarte puțin probabil să încânte pe cineva. Charlie Reis de la Google estimează un consum suplimentar de 10-13% față versiunea anterioară de Chrome din cauza numărului adițional de procese care trebuie să ruleze în fundal. Actualizarea va afecta negativ toate versiunile browserului, indiferent dacă îl rulezi pe Windows, Mac, Linux sau Chrome OS, dar cei de la Google au promis că încearcă să facă niște optimizări.